La configuration graphique du site ne s'est pas correctement chargé sur votre appareil (problème CSS). Topnanny.be ne fonctionnera pas correctement.

Veuillez svp nous contacter par email ines@topnanny.be ou via le tchat du site pour nous signaler ce problème.

Gids
modes garde enfant

Gids voor soorten kinderopvang

Wanneer u zoekt naar een vorm van kinderopvang, raakt u soms een beetje in de war ... vooral jonge ouders! Hier is een overzicht van de verschillende vormen van bestaande opvang. We hopen dat het zal u helpen bij uw zoektocht!

Babysitter

Af en toe oppas voor een eenmalige gebeurtenis ! Romantisch uitje, week vakantie, enz. : de oppas past op uw kinderen bij u thuis of op een andere plek die u samen heeft uitgekozen.

Buitenschoolse oppas

Wilt u dat er regelmatig op woensdagen, na school, etc.. op uw kind gepast wordt bij u thuis? U kunt een oproep doen aan een oppas die student is wiens tijdschema toepasselijk is of een babysitter die een parttime baan zoekt. Een arbeidsovereenkomst wordt vastgelegd en u profiteert vervolgens van overheidshulp voor deze titel.

Geregistreerde gastouder

Een geregistreerde gastouder wordt ook wel oppas genoemd, en zij kan dankzij haar certificaat op kinderen passen van 2 maanden tot 6 jaar oud bij haar thuis. Het gaat of om fulltime opvang, of om buitenschoolse opvang.

Oppas aan huis

De oppas is een persoon die direct door ouders bij hun thuis wordt aangenomen. Er is geen opleiding of certificaat nodig, en de ouders krijgen kinderbijslag en belastingverlagingen bij hun salaris. Dit type opvang is in het algemeen duurder voor een enkel kind, en kan voordeliger zijn als er 2 kinderen zijn om op te passen. De vergoeding kan worden gedeeld tussen twee families in het kader van gedeelde kinderopvang.

Gedeelde kinderopvang

Twee families besluiten om een ​​gezamenlijke oppas voor hun kinderen aan te nemen. Zij delen zo het salaris en de kosten, wat vaak financieel voordeliger is ten opzichte van andere soorten kinderopvang. De opvang vindt plaats voor het gemak van de ouders in een van beide huis of zelfs afwisselend.

Collectieve opvang

Crèche

Tussen 2 en een halve maand en 3 jaar kunnen peuters waarvan de ouders werken worden ondergebracht in een crèche. De crèches worden beheerd door gekwalificeerde professionals. Er zijn vele soorten crèches: publiek/privé, micro/mini crèche, bedrijfscrèche, familiecrèche, etc. Pas op, bij sommige crèches moet de baby bij de zesde maand van de zwangerschap ingeschreven worden !

Crèche

De crèche verwelkomt kleintjes tot 3 of 6 jaar voor een paar uur of voor halve dagen in de week, op regelmatige op incidentele basis. Dit zorgt ervoor dat moeders een paar uur per week vrij hebben thuis en/of dat kinderen kunnen socialiseren in het kader van een gedeelde opvang.

Thuis- en vrijetijdscentrum

Het beroemde zomerkamp! Meestal gereserveerd voor kinderen vanaf 6 jaar, dit is een geweldige oplossing voor op het kind te passen voor of na de schooluren, op woensdagen, tijdens de vakantie, etc... Begeleiders met certificaat bieden recreatie aan die past bij de leeftijd van het kind: knutselen, binnen of buiten spelen, museumbezoek, sport ...

Au pair

De au pair (jongen of meisje) is jong (maximaal 25-30 jaar). Hij/zij komt uit het buitenland, verblijft in uw huis en helpt u thuis met uw kinderen (max. 30 uur per week) in ruil voor woning en eten, een ov-kaart, en ook een redelijke vergoeding gezien als zakgeld. De au pair plant zijn/haar agenda met u op basis van zijn/haar bezigheden (taallessen, uitjes, etc). Het idee is dat u zijn/haar familie representeert in Nederland !